Barion Pixel

Mi ez az egész?

Egyre több olyan felület jön létre, ahol külföldi, nem ritkán neves felsőoktatási intézmények tesik elérhetővé egy-egy kurzusukat teljesen ingyenesen. Mindössze stabil internetkapcsolatra és regisztrációra van szükség, no meg némi szabadidőre, angoltudásra és tanulásra, hogy sikeresen teljesítsd akár a Harvard, a Stanford, vagy más egyetemek tanfolyamait.

Ez már önmagában is hatalmas motivációt jelenthet, ráadásul mindemellett az angoltudásodat is csiszolhatod. Találd meg a téged érdeklő témákat, iratkozz be az adott kurzusra, és böngészd végig a lehetőségeket. Tudsz feliratot illeszteni a videóhoz? Le tudod lassítani az előadás beszédjének sebességét? Használd ezeket az eszközöket bátran! Töltsd le az előadások szövegeit pdf-ben, olvasd el a kapcsolódó szakirodalmat.  Hagyd, hogy elragadjon a téma és használd fel a tanultakat, akár csak egy-egy feladat vagy blokk erejéig, de álmodhatsz nagyot is:  akár egyedi workshopot vagy komplett tréningeket is felépíthetsz a megszerezett tudásod alapján.

A legnépszerűbb

Egyértelműen a Coursera (www.coursera.org). Több, mint 10 millió regisztrált felhasználó használja jelenleg, és majdnem 900(!) különböző kurzusból lehet választani. A programozástól a zeneelméletig, pszichológiától a paleobiológiáig gyakorlatilag bármilyen témában indulnak folyamatosan kurzusok, és ha teljesíted a kurzus követelményeit pdf-ben tanúsítványt kapsz az elvégzéséről. Vannak megszállott courserások, a top 50-ben olyanok vannak akik több mint 20 kurzust végeztek el sikeresen. Vannak könnyebbek, amik heti 5 óra tanulást igényelnek (ebből kb. 1 óra a videók, hanganyagok, a többi az olvasmányok és házi feladatok elvégzésére fordítandó idő), de a stanfordi tanúsítványhoz már meg kell küzdeni: nem ritka a heti 15-20 órát is igénybe vevő tanfolyam.

Általában a kurzusokon való részvétel ingyenes, vagy csak bizonyos időintervallumon belül teljesíthető díjmentesen, de magáért a tanúsítványért már fizetni kell. Ha a célod nem a „papírgyűjtés”, hanem trénerként akarsz ötleteket, inspirációt meríteni, akkor válaszd az ingyenes opciókat.

Hivatalos munkaerőpiaci értéke Magyarországon egyelőre nem nagyon van az ilyen kurzusoknak, azonban jól mutatja a külföldi elismertségét, hogy a szakmai LinkedIn profilon külön menüpontban tüntetheted fel a sikeres Courserás tanfolyamod.

Papírt is kapsz!

Az Alison (www.alison.com) olyan kurzusokat kínál, ahol ún. Certifacte vagy Diploma is szerezhető. Ez utóbbi persze nem összekeverendő a felsőoktatási intézmények által kiadott diplomákkal; rövidebb, speciális kurzusokat jelent. A tanfolyamok elvégzése ingyenes, de a papír kiállításáért már fizetni kell. Matematikai, pszichológiai, üzleti kurzusok mellett nyelvtanfolyamok elvégzésére is van lehetőség.

Bármit, bárkitől

Az Udemy (www.udemy.com) hasonlóan kezdte mint a Coursera, aztán picit másfelé vette az irányt. Továbbra is megtalálhatóak rajta ingyenes egyetemi kurzusok, viszont több olyan tanfolyamot is el lehet végezni, melyet egy-egy cég vagy magánoktató kínál. Sőt, ha érzed magadban a bátorságot, és van valamilyen speciális tudásod akár magad is lehetsz előadó, és pénzt is kereshetsz vele!

Persze ezeken kívűl is számos oldal kínál még tanfolyamokat, a lista a teljesség igénye nélkül itt:

MOOC azaz Massive Open Online Courses

Az ingyenes kurzusokat kínáló oldalak listáját összegyűjtöttük Nektek, a listát folyamatosan bővítjük!

Egyetemi kurzusok

Nem egyetemi kurzusok

X