Barion Pixel

Gondolkoztál már azon, hogy miért mindig a sikeres emberek akarják megosztani a siker titkát? És hogy mi különbözteti meg a sikerteleneket a sikeresektől?

Rengeteg mémet találsz a neten ha a siker receptjét keresed, én mégis azt gondolom, hogy a legnagyobb különbség az, hogy a sikeres ember szenvedélyesen hisz abban amit csinál.

A trénerkedés nem való mindenkinek, és ez nemcsak az adottságoktól függ: szenvedélyesen kell hinni abban, hogy van átadni valód. Hogy annyi tapasztalatot szereztél már, hogy megértetted azt, hogy van egy olyan rés a piacon, ami csak rád vár, és készen állsz arra, hogy legyűrd a félelmeidet és kilépj az ismeretlenbe. Hogy megéri-e? Az menet közben derül ki – de hoztam néhány gondolatot, ami talán segít eldönteni, hogy ez az egész tréning-biznisz neked való-e.

1. A biznisz, az biznisz

A tréning ágazat folyamatosan növekszik, és pénz is van benne. A -megboldogult- szakképzési hozzájárulás idejében a cégek nem győzték a pénzt tréningekre, tanfolyamokra költeni, ami egy nagyszámú kinálati oldalt hozott magával. Valljuk be, sokszor a minőség hagyott kivánnivalót, de a cég elköltötte a pénz a saját dolgozóikra  (ahelyett, hogy az államkincstár gazdagodott volna), a dolgozók kaptak is érte valamit (a jó öreg khm…. „élményprogramok”…), és a tréningcégek-trénerek is jól jártak.  Jöttek a pályázatos képzések (de szép idők is voltak…), amikor is bárki „tréner” lehetett, ha volt felsőfokú végzettsége meg szabadideje – de hogy ne sarkítsak ennyire, a legtöbb ma ismert tréningcég is akkor indult, és kerültek ki nagyszerű szakemberek is egyik másik képzésről.

Aztán a válság, meg a törvényváltozások magukkal rántották ezt az ipart is, tisztult a szakma, és mára tényleg azok maradtak, akik képesek valami mást, máshogyan csinálni, egyre növekvő minőségben.

A GINOP és VEKOP pályázatok beindulásával – és azzal, hogy hang- vagy videófelvételt kell ezekről a képzésekről készíteni – megnőtt az igény arra, hogy akár junior trénerek bevonásával is, de értéket adó, szakmai minőségében is megfelelő kurzusok valósuljanak meg. Ezek a képzések pedig hatalmas rutint tudnak adni a junioroknak, hiszen többezer tréningnap valósul meg az elkövetkező 1-2 évben.

Ha ezektől a forrásoktól eltekintünk, akkor is egy prosperáló iparágról beszélünk; csak az eLearning szektortól 275 milliárd dolláros (!) éves (!) árbevételt várnak 2022-re.

Magyarország persze mindig kicsit később reagál a világpiaci trendekre, viszont rendre követi azokat, vagyis itthon is várható egy hasonló bumm. A növekvő munkaerőhiányt pedig a cégek is azzal próbálják megelőzni, hogy az emelkedő bérek mellett egyéb támogatásokra is ismét költenek (többek között képzésre is), így biztosítva a lojális munkaerőt.

Mindezek pedig azt jelentik, hogy a képzés-fejlesztési ágazatba megéri becsatlakozni.

2.Az emberek menekülnek a hagyományos oktatási módszerektől

Talán picit túlzó a fenti állítás, most, amikor abban a korszakban élünk, hogy diplomásokból már Dunát lehet rekeszteni. Mégis azt gondolom, hogy a hagyományos oktatási rendszer nem tudja (mert nem képes, és talán nem is feladata) kiszolgálni az egyre változó környezetet. Pár évtizeddel ezelőtt még viszonylag sima volt az út: a gimnazisták érdeklődésüknek megfelelő szakkörökre jártak, onnan pedig a legjobbak (és sokszor a tehetősebbek) egyetemre mentek, és választott szakmájukban dolgoztak hosszú távon is. Felgyorsult társadalmunkban korántsem biztos, hogy 5 év múlva ugyanabban a szektorban, ugyanolyan kompetenciákat, készségeket elváró munkakörben dolgozunk, mint ma. Sőt. Hol voltak pár éve a webdizájnerek, közösségi média szakértők, online marketingesek, agilis projektmenedzserek és még sorolhatnám. Ezekre az újdonsült igényekre pedig egy viszonylag lassan mozgó, leginkább állami fenntartású, bürokratikus szervezet nem fog tudni időben reagálni, vagyis sokszor távolodnunk kell a tradicionális oktatási szektortól, ha újabb „szakmát” akarunk megszerezni.

Nem mellesleg, egyre fontosabbak azok a skillek, amik nem egy-egy szakmához köthetőek, de általánosságban fejlesztenek bizonyos kompetenciákat: legyen szó asszertív kommunikációról, prezentációs készségekről, stresszkezelésről, növekedő szemléletről, és még sorolhatnám. Olyan készségek ezek, amiket bármerre is sodor minket az élet, hasznosítani tudunk, legyen szó szakmai karrierünkről vagy magánéletünkről.

Azok a trénerek – legalábbis jó részük – , akik ma a piacon vannak,  szenvedélyesen szeretik a munkájukat. Szenvedélyesen hisznek abban, hogy segíteni tudnak embereknek abban, hogy elérjék egyéni céljaikat, hogy fejlődjenek. 2019-re pedig eljutottunk addig, hogy az ember tudják, hogy, hogy fejlődésnek ára van: pénz és idő, különböző arányban, és nem sajnálnak ebbe fektetni. Most tehát anyagilag is jó trénernek lenni – a küldetéstudaton túl is.

3. Szenvedély

Nem is kérdés: a legmeghatározóbb és a legjobb ok arra, hogy tréner legyél, trénerként működj az a szenvedély és a küldetéstudat. Az, hogy tudod, mi a te miérted. Hogy mindenen túl, mi az, ami benned van, ami hajt előre, amiért ott akarsz lenni mások mellett, hogy sikerrel vegyenek egy-egy akadályt.

Ahhoz, hogy sikereres vállalkozó vagy épp sikeres tréner legyél, tudás és készségek csokra kell – de ez idővel tanulható. Amit azonban sem az idő sem a pénz nem tud megteremteni neked az a szenvedély. Minden egyes munka, minden egyes kis tapasztalatszelet amit valaha összeszedtél, minden ami az életed során veled történt végső soron ahhoz járul hozzá, hogy megtaláld a miérted, és olyan tréningprogramokat állíts össze és tartsd, ami meg tudja változtatni emberek életét. Lehet, hogy nem úgy, és nem akkor ahogy te gondolod. Így vagy úgy, de hatással vagyunk másokra –  ha pedig érzik azt, hogy szenvedélyesen csináljuk amit csinálunk, őket is képesek vagyunk inspirálni.

Igen, most jókor vagy jó helyen: szükség van trénerekre. Nem is egy rosszul fizető szakma – de tény, hogy rengeteg felkészülést igényel egy-egy tréningnap. Ha hatással akarsz lenni másokra, mert szenvedélyesen hiszel abban, hogy tudsz nekik segíteni, akkor pedig ne is gondolkozz tovább, itt a lehetőség.

Trénerképző alapképzésre itt tudsz jelentkezni: www.trenerkepzo.hu

Továbbképzési moduljainkat itt éred el: https://www.trenerkepzo.hu/trenerkepzo-2-0

 

X