Barion Pixel

Kinek való a tréneri szakma?

Bár a trénerkedés távolról nézve úgy tűnhet, hogy csupa fény és csillogás, de más munkakörökhöz hasonlóan ennek a szakmának is megvannak az árnyoldalai. Azok a készségek, képességek, amik ahhoz szükségesek, hogy jó trénerré válj ugyan elengedhetetlenek, de nem az egyedüli összetevői annak, hogy eldöntsd, neked való-e a tréneri szakma. A trénerképző alaptanfolyamunkon igyekszünk átadni minden olyan tudást, ami ahhoz szükséges, hogy sikeresen összeállítsd az első tréningprogramodat, majd levezényeld az, de vannak olyan személyiségbeli tulajdonságok, amiket neked kell hoznod ahhoz, hogy jó trénerré válj.

Nem árulok el nagy titkot: trénernek lenni, emberekkel foglalkozni helyenként igenis kimerítő. Nagyon erős mentális és érzelmi biztonságra és energiára van szükség. Ha hamar elfáradsz, vagy a lelkesedésed könnyen le lehet törni, esetleg frusztrál az, ha a dolgok nem a terveknek megfelelően alakulnak — akkor nem ez a te tereped.

Trénerképző

Mielőtt a trénerré válás útjára lépsz, fontold meg az alábbiakat:

Hajlandó vagy többet dolgozni mint napi 8 óra?

Rendszeresen elmondjuk a nyílt napjainkon is, hogy a tréner munkája még a képzés napján sem akkor kezdődik amikor megérkeznek a résztvevők a képzésre, és nem akkor van vége, amikor az utolsó távozik. Legalább egy órával a kezdés előtt érdemes megérkezni,  például azért is, hogy ne kapkodva kelljen szortírozni a kiadandó anyagot, leteszteld a technikai eszközöket, megnézd merre van a mosdó, a kávézási és víz beszerzési lehetőség, a menekülési útvonal esetleges tűzriadó esetén. Esetenként át is kell rendezned a székeket, asztalokat, mert előfordulhat, hogy bár te U-alakos elrendezést kértél, mégis padsoros ültetés fogad…

Vállalod azt, hogy a képzés hivatalos befejezési ideje után is maradnod kell?

Ha az a típus vagy, akinek 16:55-kor kiesik a kezéből a toll és öt nulla nullakor már az ajtó kívül vagy, akkor rossz hírem van: a mi szakmánkban ez nem megy. A képzés végén van lehetősége a résztvevőknek általában arra, hogy olyan dolgokat megkérdezzen vagy megosszon a trénerrel, amiket a nagyközönség előtt nem tett meg – és számítanak arra, hogy foglalkozol még velük.  Azt se felejtsd el, hogy a tréner az, aki össze fog pakolni;  az ott maradt kérdőíveket, cetliket, papírokat, tollakat összeszedni, van, hogy a terem visszarendezése is rá hárul. Ha van adminisztratív teendő (jelenléti ívek összesítése, haladási napló aláírása stb.) azt is célszerű még most megcsinálni – nehogy elfelejtsd később. Ha pedig kivételesen jó tréner akarsz lenni, akkor ilyenkor van arra is lehetőséget, hogy a friss élmények tükrében jegyzeteket készíts, hogy legközelebb mit csinálnál máshogy, melyik gyakorlatot cserélnéd ki, vagy hova tennél be valami újat, a tervezett időkeretet hogyan variálnád át. Előfordul, hogy a tréning közben olyan ígéretet teszel, hogy plusz anyagot küldesz a résztvevőknek – engem résztvevőként mindig lenyűgözött, ha már akkor a postámban voltak ezek, mikor a képzésről hazaértem; azóta igyekszem én is így csinálni.

Képes vagy arra, hogy egész nap állj?

 Trénerként ritkán ülünk le – ha voltál már tréningen, talán te is észrevetted. Ha épp előadást tartunk – állunk; ha új ismeretet adunk át – állunk; ha facilitálunk – állunk; ha a résztvevők kiscsoportban dolgoznak és odalépünk hozzájuk – nos, akkor is állunk.

Képes vagy a stressztűrésre, vagy kezelni a bizonytalanságot? 

Akármennyire is felkészült egy tréner, mindig benne van a pakliban, hogy valami olyasmi történik, amire nem számítunk. Lehet ez egy váratlan kérdés, technikai gikszer. Lehet az is, hogy  a tervezett tematika egyszerűen nem a résztvevők igényeinek megfelelő – még akkor sem, ha előtte pontos igényfelmérést végeztél (gondolj csak arra, hogy ha a tréning előtti nap bejelenti a cég, hogy csoportos létszámleépítést tervez…) A jó trénernek rugalmasnak kell lennie, és olyan eszköztárral kell rendelkeznie, amit ilyen esetben is be tud vetni.

Ki tudsz az emberek elé állni magabiztosan akkor is, ha nem vagy a topon?

Én még sosem jelentettem beteget… Lehet, hogy agyban (is) dől el, de (szerencsére; le is kopogom) a nagy betegségek mindig elkerültek tréningnapok előtt. Volt olyan, hogy családi tragédiák árnyalták a mindennapjaimat, de a tréningrésztvevők ezt soha nem vették rajtam észre. Kicsit olyan ez, mint a színész munkája, akármi is van, a shownak mennie kell tovább….

Tudsz visszajelzést adni?

A résztvevők tanulási folyamata nem tud hatékony lenni, ha nem kapnak őszinte visszajelzést. Képes vagy arra, hogy ne csak szépet és jót mondj nekik, hanem helyenként olyan visszajelzést is, ami nem a legkellemesebb?

Be tudod vállalni, hogy nem lesz minden tréninged „hiperszuperjó”? 

Nem minden képzési folyamat lesz átütően sikeres. Igenis vannak kevésbé jól sikerült programok, de képesnek kell lenned arra, hogy végigelemezd magadban az egész képzést, mi csúszott el, min kell változtatni, hogy legközelebb jobban sikerüljön.

Senkinek a kedvét nem akarom azonban elvenni, hiszen alapvetően ez egy csodálatos szakma – csak azt szerettem volna érzékeltetni, hogy igenis vannak nehézségek – amit egyébként rögtön elfelejtesz, amint egy résztvevő azt mondja neked a tréning után, hogy „megváltoztattad az életem”. Persze ez sem mindennapos – néha az is csoda, ha nem történik csoda.:-)

Ha ezek után is úgy gondolod, hogy megvan benned minden, ami a trénerré váláshoz kell, gyere, csatlakozz hozzánk, és legyél tréner!

Bővebb infók:  https://www.trenerkepzo.hu/trenerkepzo-alapkepzes/

X